Purificarea trupului și a sufletului – Nutr. Mădălina Todea

Purificarea trupului și a sufletului – Nutr. Mădălina Todea

În depozitele de grăsime ale organismului sunt stocate substanţe străine şi toxine. Astfel, în multe cazuri, este posibil ca oameni să poarte cu ei până la 4,5 kilograme de în plus de reziduuri toxice, care produc un mucus nesănătos.

Şi ne mai mirăm de ce suntem atât de obosiţi, întâmpinăm dureri de cap, tulburări digestive, dureri ale încheieturilor, respiraţie urât mirositoare, alergii, constipaţie, erupţii ale pielii, depresie, memorie slabă, insomnia, unghii fragile, greutate excesivă, etc. Din păcate, trăim într-o lume plină de toxicitate iar organismul nostru devine tot mai intoxicat.

O perioadă de timp, organismul va lupta pentru a se apara de noxe şi substanţe toxice, învăluindu-le în mucus sau grăsime şi împiedicându-le în acest fel să producă efecte imunitare adverse. Însă această reacţie “soldăţel de prim-ajutor” funcţionează doar temporar. Nu după mult timp, toxinele vor migra spre fluxul sangvin şi vor penetra membranele celulare, tulburând funcţia metabolică şi producând distrugeri ale ţesuturilor.

În general, curele de detoxifiere a colonului sunt recomadate pentru prevenirea şi tratatrea constipaţiei, pentru prevenirea problemelor de tranzit intestinal. În acelasi timp igienizarea colonului, numit pe nedrept şi “roaba cu gunoi” a organismului, este un pas important pentru sănătatea altor organe (ficat, rinichi) dar şi pentru frumuseţea părului, pielii şi a ochilor.

 

Ce sunt toxinele?

Toxina poate fi orice substanţă care are efecte negative asupra organismului, generând intoleranţe, alergii şi o stare generală de boală. Suntem înconjuraţi de potenţiale toxine, începând de la apa pe care o bem, mâncarea pe care o consumăm şi aerul pe care îl respirăm cele mai perfide toxine sunt acelea pe care nu le vedem, cele invizibile, astfel încât nu suntem conştienţi de riscurile grave pe care le implicam.

 

Când avem nevoie de purificare a organismului?

Există mai multe semne prin care deducem că detoxifierea organismului nu decurge normal şi este o necesitate stimularea naturală a acestuia. Aşadar, începeti o cură pentru a ajuta organismul să se purifice atunci când aveţi stări de oboseală nejustificată şi nivelul de energie este scăzut, chiar dacă vă odihniţi şi vă hrăniţi suficient.

Mai ales, dacă aveţi problem precum: somnolenţă, stări depresive, anxietate, nervozitate, concentraţie scăzută, transpiraţie şi respiraţie – urât mirositoare, depozite albicioase pe limbă, materii fecale – miros puternic, dacă suferiţi frecvent de indigestie, dacă aveţi frecvent stări de vomă, greţuri, erupţii ale pielii, alergii, constipaţie, insomnia, unghii fragile, sindrom premenstrual, greutate excesivă; infertilitate.

 

Detoxifiere prin metode naturale:

1) Detoxifiere prin creşterea aportului de fibre în dietă

Deşeurile rezultate în urma digestei trebuie să părăsească organismul sub formă de scaune aproximativ 24-28 de ore după ingerarea lor. Începeţi o cură de stimulare a detoxifierii dacă aveţi probleme de întârzâiere a tranzitului intestinal. Creşterea aportului de fibre alimentare naturale este cea mai bună metodă de detoxifiere şi curăţire intestinală. Fibrele stimulează tranzitul intestinal şi asigură o detoxifiere eficientă a organismului prin eliminarea eficientă a deşeurilor prin colon. Surse excelente de fibre alimentare naturale necesare pentru o bună detoxifiere sunt: cereale integrale, nuca de cocos, fasole alba, linte uscata, smochine,prune,curmale germeni de grau, nuci, migdale,arahide, seminte de susan, fructe de padure, etc.

2) Detoxifiere prin folosirea plantelor cu efect laxativ şi depurativ

Plantele cu efect laxativ şi purgativ pot fi folosite ca metode de stimulare a detoxifierii şi curăţirii intestinale, însă nu pe termen lung.

3) Detoxifierea cu ajutorul masajului, băilor calde, saunei sau exerciţiilor fizice

Metodele de purificare a organismului sunt diferite în funcţie de organul de detoxifiere – colonul, ficatul, rinichii, pielea, plămânii –care trebuie stimulat si personalizat cu ajutorul unui specialist.

 

Mădălina TODEA

Nutriţionist dietetician

Centrul Medical “Lotus Life” Târgu-Mureș

No Comments

Post A Comment

one × three =