Capilaroscopia

Ce este capilaroscopia?

 

Capilaroscopia reprezintă un procedeu medical neinvaziv, sigur și ușor menit să evalueze vasele mici ale microcirculației la nivelul periunghial. Poate dezvălui structura generală a rândurilor capilare și detalii din vasele de sânge. De asemenea, examenul capilaroscopic poate identifica un diagnostic diferențiat între fenomenul Raynaud primar și secundar, precum și evaluarea tulburărilor sclerodermice.

 

De ce este utilă capilaroscopia?

 

Detectează modificările microcirculației.

 

Evaluează pacienții cu fenomen Raynaud (patologie vasculară caracterizată prin spasm vascular periferic, cu modificări recurente, dar reversibile de culoare la nivelul degetelor sau mâinilor – paloare, cianoză, eritem). Există 2 tipuri de fenomen Raynaud: primar – fără o patologie asociată, și secundar – asociat cu o boală autoimună/inflamatorie. Totodată, capilaroscopia este utilă pentru confirmarea diagnosticului, alegerea tratamentului și urmărirea pacienților.
confirmă diagnosticul de sclerodermie sistemică – boală autoimună de țesut conjunctiv, caracterizată printr-un proces extensiv de fibroză și afectare vasculară. Modificările de formă, dimensiune și densitate ale capilarelor sunt foarte importante pentru confirmarea acestui diagnostic.

 

Evaluarea capilaroscopică este utilă și pentru aprecierea activității bolii și, de asemenea, poate prezice apariția unor complicații precum ulcerațiile digitale și afectarea organelor interne.Evaluează pacienții cu alte boli reumatologice precum poliartrita reumatoidă, dermatomiozita, boala mixtă de țesut conjunctiv, dar și în cazul unor boli non-reumatice: diabet zaharat, hipertensiune arterială, psoriazis, glaucom, fibroză pulmonară, hipertensiune arterială pulmonară, siclemie.

 

Important! Înainte de examinare, pacientul trebuie:

  • să se aclimatizeze timp de 15-20 min la o temperatură de 20-22 de grade Celsius
  • să nu fi consumat cafeină sau tutun cu 4 ore înainte
  • să nu fi efectuat proceduri cosmetice la nivel periunghial în ultimele 3 săptămâni.

 

Toate acestea pot afecta imaginea finală a capilaroscopiei.

initial image