Pneumologie

Pneumologia este o ramură a medicinei care studiază aparatul respirator (plămânii, bronhiile, pleura) în condiții normale și patologice. Pneumologia include depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului), prin mijloace nechirurgicale.

 

Cabinetul de Pneumologie al clinicii noastre vă stă la dispoziție de luni până vineri între orele 14:00 și 20:00 pentru consultații gratuite cu bilet de trimitere, spirometrie, spirometrie cu test bronhodilatator, terapie cu aerosoli, bronhoscopie. Dr. Prișcă Ana-Maria, medic specialist pneumolog, competenta in endoscopie bronsica.

 

BRONHOSCOPIA

 

Bronhoscopia este o tehnică de vizualizare a interiorului căilor aeriene în scop diagnostic şi therapeutic. Medicul va folosi un aparat numit bronhoscop flexibil care se introduce prin gura pacientului, uneori prin nas, pentru examinarea căilor aeriene, pentru a detecta eventuale anomalii : corpi străini, sângerări, tumori, inflamaţie, infecții, tuse cronică.

 

Folosind bronhoscopul, medicul dumneavoastră poate examina sistemul respirator: laringe, trahee, bronhii şi bronhiole (arborele bronşic, căile aeriene).

 

Bronhoscopia poate fi o procedură cu scop diagnostic sau cu scop terapeutic; utilă pentru diagnosticarea şi tratarea corespunzătoare (pe baza rezultatelor obţinute în urma bronhoscopiei ) a afecţiunilor respiratorii. https://www.zi-de-zi.ro/?s=Bronhoscopie

 

SPIROMETRIA SI TESTUL DE BRONHODILATATIE

 

Spirometria este folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului cum ar fi astmul, bronşita cronică, emfizemul, fibroza pulmonară, dae este recomandată a se efectua la pacienții fumatori. Este o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare. De asemenea este utilizată pentru a vedea cât de bine acţionează medicamentele administrate pentru probleme respiratorii.

 

Aparatul utilizat se numeste spirometru si măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare al fluxului şi volumului de aer care este la rândul său legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic (curbe) şi numeric.

 

Testul de bronhodilatație. Dacă este necesar, medicul va administra un medicament bronhodilatator prin inhalare. Pacientul va aștepta 15-20 minute, apoi se va face o nouă testare (spirometrie). Se vor compara rezultatele pentru a vedea dacă bronhodilatatorul a îmbunătățit capacitatea de a respira.

 

TERAPIA CU AEROSOLI

 

Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor afectiuni, inclusiv a bolilor obstructive ale cailor respiratorii. Acest tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic. Marele avantaj este acela ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase, efectele adverse sistemice sunt reduse, iar raspunsul la tratament este unul rapid. https://www.zi-de-zi.ro/?s=Aerosoli

Medicii

Dr. Ana-Maria Prişcă
Medic primar pneumolog

Competenta in endoscopie bronsica

Dr. Gal Timea
Medic specialist pneumolog