Psihoterapia

PSIHOTERAPIA: De ce ? Pentru cine ? Care sunt abordarile?

 

Motto :

« In viață nu trebuie să așteptăm  să treacă furtunile, ci să învățăm să dansăm în ploaie. » 

 

(Seneca)

 

« Atât timp cât pacienții continuă să creadă că problemele majore pe care le au sunt rezultatul a ceva ce nu pot controla : acțiunile altor oameni, nedreptatea, genele, noi terapeuții nu le putem oferi prea mult. Putem empatiza cu ei, le putem sugera modalități mai flexibile de a reacționa la atacurile și injustețea vieții ; îi putem ajuta să dobândească stăpânire de sine sau îi putem învăța să iși modifice mediul lor de viață într-un mod mai eficient. (Irvin Yalom, Darul psihoterapiei, 2011)

 

Psihoterapia este o terapie care însoțește persoanele cu  probleme emoționale, comportamentale, în famili, în cuplu și nu în ultimul rând psihosomatice.

 

Psihoterapia este și poate fi practicată de profesioniști din domeniul medical și psihologic care au o pregătire specializată într-una din metodele de terapie validate științific.

 

Psihoterapia permite rezolvarea unor probleme care se manifestă de mult timp în viața pacientului și  creează disconfort în multe sfere ale acivității acestuia putând conduce uneori la suferințe psihice sau somatice grave. În discuțiile cu psihoterapeutul , persoana aflată în suferință poate dobândi sau învăța noi soluții în abordarea dificultăților pe care le trăiește , astfel problemele pot diminua sau chiar dispare.

 

Psihoterapia este o relație care are la bază colaborarea dintre psihoterapeut și persoana sau persoanele aflate în suferință. Fiecare ședință se bazează pe un dialog în care suferința persoanei sau persoanelor este tratată cu respect, fără judecăți de valoare sau critici jenante , având grijă să se respecte secretul profesional și urmărind cu profesionalism rezolvarea problemelor.

 

Psihoterapia este o călătorie în doi , trei…. care are ca finalitate vindecarea . La finalul acestei călătorii protagoniștii se despart cu convingerea că pot păși dinnou în siguranță în viață.

 

Psihoterapia poate fi considerată de către unele persoane, un mit sau o soluție incomodă ancorată în prejudecăți. Psihoterapia este însă o formă de tratament bazată pe metode științifice certificată prin școli  recunoscute atât în cercetare cât și în practică.

 

Unele persoane pot apela la psihoteraie pentru că se simt deprimate, altele anxioase, altele nu pot face față stresului profesional sau au o boală cronică care pune nu numai probleme fizice ci și probleme emoționale cu care interferează.

 

In egală masură se pot adresa psihoterapiei cei care traversează o perioadă grea din viața lor : un divorț, un doliu, separarea de o peroană sau de un loc de muncă , sau încheie un capitol de viață dorind sa înceapa un altul….

 

Se pot adresa psihotrapiei cei ce au dificultăți în cuplu, în familie nereușind să gestioneze relația cu un adolescent, un copil, cu părinții sau doresc să renunțe la obiceiuri de viață care au creat dependențe : consumul de alcool, de droguri, jocuri de noroc.

 

Psihoterapia se adresează tuturor, psihoterapeutul este cel care însoțește persoanele pentru a-i ajuta să se cunoască mai bine pe sine, să iși cunoască resursele și să le folosescă pentru binele propriu.

 

Psihoterapia ajută la cunoasterea de sine, la dezvoltarea propriilor competențe și la ințelegerea celorlalți.

 

Pentru persoanele care au suferințe psihiatrice tratate medical, psihoterapia reprezintă un suport complementar care crește complianța la tratament, poate susține integrarea socială, dezvolta abilitățile anturajului de a îngriji pe cel aflat in suferință.

 

Psihoterapia este un complement al echipei medicale chiar și pentru suferințele somatice.

 

Psihoterapia poate contribui la sănătatea unei persone, unei familii, unei comunități și a unei societăți. Ea poate crea valori morale și mai presus de toate indivizi sănătoși și pregătiți să înfrunte cu curaj dificultățile vieții fără a ignora cunoașterea bazată pe informație.

 

Individual sau în cuplu sau în familie aceste probleme prezentate pot fi tratate prin psihoterapie și pot beneficia de un ajutor calificat și competent în cadrul Clinicii Lotus Life din Tirgu Mureș .