Ecografie vasculară Doppler

Ecografia sau ultrasonografia reprezintă o tehnică de evaluare a structurilor corpului omenesc cu ajutorul ultrasunetelor. Ultrasunetele străbat structurile corpului și sunt reflectate cu diferite frecvențe – aceste informații sunt ulterior codificate într-o scala de culori(alb-gri-negru) și transformate în imagini care sunt ulterior vizualizate pe un monitor.Această tehnică a fost utilizată pentru prima data în anul 1956, iar în ziua de astăzi a devenit cea mai larg răspândită și utilizată tehnică imagistică la nivel global.

Efectul Doppler a fost pentru prima dată descris în anul 1842 și acesta permite măsurarea vitezei unor obiecte aflate în mișcare. Acesta alături de ultrasonografie constituie ecografie doppler, care cu ajutorul ultrasunetelor și a efectului doppler măsoară viteza sângelui care circulă prin vasele de sânge.

Această tehnică complexă este utilizată pentru evaluarea vaselor de sânge, a arterelor și a venelor de la membrele superioare sau membrele inferioare precum și vasele de sânge de la nivelul cervico-cerebral, arterele carotide și arterele vertebrale. Prin această tehnică se poate observa structura acestor vase(daca există dilatări sau îngroșări ale peretelui vascular), dacă vasul de sânge este permeabil sau obstruat(stenoze, tromboze) precum evaluează și caracterul fluxului sanguin. Toate acestea sunt informații extrem de valoroase pe care medicul clinician le poate utiliza pentru a diagnostica ușor o boală vasculară, a stabili gradul de severitate al bolii și a îndruma conduita terapeutică.

Comparativ cu alte tehnici de evaluare a structurilor vasculare din corpul omenesc, cel mai mare avantaj al ecografiei doppler este că această nu prezintă contraindicații și nici nu are un efect negativ asupra organismului(ultrasunetele utilizate în cadrul acestei tehnici fiind inofensive pentru organism).

Astfel, această investigație se pretează și este indicată pacienților cu varice venoase, cu tromboze venoase sau arteriale, stenoze arteriale, evaluarea leziunilor vasculare la pacienții diabetici precum și alte categorii de pacienți.

  • bridge-browser-top
  • bridge-browser-top
  • bridge-browser-top
  • bridge-browser-top
    Phone