Pregătire investigații

Pentru efectuarea investigatiilor in cele mai bune conditii si obtinerea concludenta a rezultatelor, pentru anumite investigatii trebuie sa faceti o pregatire prealabila.

Testare alergologica

 • Cel mai frecvent se realizeaza teste cutanate prick.

Se depun pe fata anterioara a antebratului picaturi care contin alergene. Prin fiecare picatura se realizeaza o intepatura superficiala. daca sunteti alergic la una dintre substantele testate, local apare roseata, mancarime si o mica denivelare a tegumentului. Aceste fenome apar in minute (pana la 15-20 de minute) si remit spontan ulterior.

 • In unele cazuri este necesara efectuarea unor teste intradermice. In acest caz se injecteaza sub piele o mica cantitate de solutie de alergen, cu o concentraie cunoscuta, pana la aparitia unei denivelari (papula) cu diametrul de 3-4 mm. Se observa aceasta, si daca apare cresterea in diametru cu cel putin 3 mm a papulei in urmatoarele 15-20 de minute, testul este pozitiv. Se poate insoti si de roseata si mancarime. Remite spontan ulterior.
 • In cazul suspiciunii de reactii alergice de tip intarziat se pot eceftua teste epicutane(patch), adica se depun pe piele picaturi/mostre de alergen, fara inteparea pielii, care se acopera cu plasture si raman in contact cu pilelea 48-72 de ore, dupa care se interpreteaza testul. Testul pozitiv presupune aparitia de roseata, mancarimi si chiar mici vezicule, care remit ulterior (cu sau fara tratament local dupa caz).

 

Testarea cutanata poate fi folosita pentru persoane de toate varstele, inclusiv sugari si varstnici. Totusi, in unele cazuri, testele cutanate nu sunt recomandate.

 

Medicul specialist alergolog va poate sfatui sa evitati testul cutanat daca :

 • luati medicamente care interfera cu rezultatele testului. Acestea includ antihistaminicele, antidepresivele, antiinflamatoarel steroidiene si unele medicamente contra arsurilor la stomac. Medicul poate decide ca este mai bine sa continuati folosirea acestor medicamente decat sa intrerupeti temporar pentru un test.
 • aveti o boala severa de piele. Daca aveti afectiuni severe ale pielii cum ar fi eczemele sau psoriazisul care afecteaza suprafete mari pe brate si spate – locurile obisnuite de testare – s-ar putea sa nu fie o suprafata suficienta de piele neafectata pentru a face un test.
 • sunteti foarte sensibil la alergenii suspectati. Ati putea fi foarte sensibil la anumite substante care, chiar si in cantitati mici folosite in testele cutanate v-ar putea declansa o reactie alergica severa (anafilaxie).
 • Testarea la gravide se va evita (se efectueaza doar in situatii exceptionale), asa incat va trebui sa precizati daca sunteti insarcinata.

Pregatire colonoscopie

PROTOCOL  PREGATIRE PENTRU COLONOSCOPIE

In vederea efectuǎrii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistuluisǎ evalueze cu acurateteintreagamucoasǎcolonicǎ. Farǎ o pregatireadecvatǎ, examinarea nu va decurge in condiţii optime si poate fi nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv va rugam sǎcititi cu atentieinstructiunile de pregǎtire.

 

Cu doua zile inaintea explorarii este interzis sa se consume fibre vegetale (legume, fructe, seminte sau cereale, indiferent daca sunt crude sau gatite) / Se pot manca paste fainoase, supe cu galuste sau taitei, lactate/branzeturi, ou, carne alba.

Cu o zi inaintea explorarii se poate manca numai pana la ora 10. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi – ceai indulcit, apa minerala, sucuri limpezi.

 

Intre orele 11:00-12:00 se bea 1 pahar PICOPREP (fiecare plic de Picoprep se dizolva intr-un pahar cu apa si se amesteca bine timp de 2-3 minute), apoi se vor bea cca 1,5-2 litri de lichide limpezi intr-un ritm lent, in minim o ora (pana la ora 15:00).  Nu consumaţi exclusiv apă. Lichidele limpezi trebuie să includă o varietate de sucuri de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, supă limpede, ceai, cafea (fără lapte, soia sau frişcă) şi apă.

Ar trebui să vă aşteptaţi să aveţi scaune moi, frecvente, în orice moment după ce luaţi o doză de Picoprep (de obicei primul scaun apare la 2-3 ore de la administrarea primului plic). Vă rugăm să vă asiguraţi că aveţi întotdeauna acces la o toaletă după fiecare doză, până când trece efectul medicamentului.

 

            Intre orele 15:00-16:00 se va mai bea inca 1 pahar PICOPREP urmat de 1,5  litri de lichide limpezi -in ritm lent, pana seara.

Pacientul trebuie sa cunoasca urmatoarele

 • Explorarea dureaza in medie 20-30 de minute
 • Acest tip de pregǎtire este contraindicatǎ la pacienṭii cu probleme cardiace, renale sau hepatice severe
 • Medicatia cronica se poate administra inclusiv in ziua explorarii, devreme dimineata (la recomandarea medicului curant). * In cazul pacientilor diabetici sub tratament cu insulina, nu se recomanda administrarea insulinoterapiei inaintea explorarii endoscopice.
 • Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
  • medicamente cu actiune antiagreganta (aspirina, clopidogrel), anticoagulanta (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto etc.), injectii cu heparina
  • medicamente cu administrare orală, eliberate pe bază de prescripţie medicală, în special dacă sunt prescrise în mod regulat, deoarece efectele lor se pot modifica, de exemplu contraceptive, antibiotice, antidiabetice, fier, penicilamină sau antiepileptice. Aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 2 ore înainte de, şi nu mai puţin de 6 ore după administrarea Picoprep.
  • medicamente eliberate cu prescripţie medicală care pot afecta echilibrul hidric şi/sau electrolitic, de exemplu comprimate pentru eliminarea apei din organism, steroizi, litiu, digoxină, antidepresive, carbamazepină sau antipsihotice
 • Daca se efectueaza medicatie antialgica si/sau sedativa pentru cresterea confortului procedurii este recomandat ca pacientul sa vina insotit; in plus, nu este permisa conducerea masinii timp de 6 ore dupa procedura

Pregatire Endoscopie digestiva superioara

Înainte de efectuarea unei endoscopii digestive superioare(GASTROSCOPIE), pacientul trebuie să comunice doctorului dacă:

– are o alergie la vreun medicament, inclusiv la medicamentele anestezice;

– urmează un tratament medicamentos;

– are probleme cu sângerarea sau dacă urmează un tratament cu anticoagulante;

– are afecțiuni cardiace;

– urmează tratament cu pantaprazol (Controloc, Nolpaza, etc.)

– există posibilitatea unei sarcini;

– este diabetic și urmează un tratament cu insulină.

 

În ziua examinării, nu trebuie sa fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare (sucralfat). Aceste medicamente pot produce dificultăți medicului în vizualizarea tubului digestiv superior.

 

Daca se realizează prelevarea de tesuturi sau sunt îndepărtați polipi, poate apărea o hemoragie. De cele mai multe ori, aceasta încetează de la sine, fără un tratament specific.

 

Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei, cu câteva zile inainte de endoscopie trebuie evitate mai ales aspirina, dar și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă pacientul urmează un tratament cu anticoagulante, medicul va recomanda oprirea temporară a acestuia înaintea examinării.

 

Cu 6 până la 8 ore înaintea testului, pacientul NU TREBUIE SĂ MĂNÂNCE SAU SĂ BEA NICUN FEL DE LICHID (mai ales cafea).

 

Un stomac gol ajută doctorul să-l vizualizeze mult mai bine.

De asemenea, se reduce și riscul de producere a vărsăturilor. În cazul vărsăturilor, există un risc mic de producere a aspirației conținutului stomacului în plămâni. Dacă această examinare se face într-o situație de urgență, va fi introdusa o sonda nazogastrică (un tub prin nas sau gură până în stomac), pentru a elimina conținutul stomacului.

Pacienții trebuie să fie însoțiți pentru că după examinare nu sunt capabili să conducă deoarece vor fi sedați înaintea examinării. Înaintea testului, pacienții se vor îmbrăca cu un halat de unică folosință și vor lăsa deoparte ochelarii, lentilele de contact, bijuteriile sau placa dentară. Pentru confortul pacientului este bine ca acesta să urineze înaintea examinării.

Pregatire ecografie abdominala

Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală este foarte importantă pentru acuratețea imaginilor.

Recomandări pentru ecografia abdominală :

– post alimentar (inclusiv bauturi acidulate și cafea) cu cel putin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată a structurilor și organelor abdominale

– cu 24 de ore înaintea examinării, se recomandă să nu se consume dulciuri sau alimente care pot fermenta (fructe, lapte)

– cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 19:00

– pentru examinarea organelor pelvine se recomandă consumul a 500 ml de apă plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație, astfel vezica urinară va fi plină și va permite vizulizarea optimă structurilor învecinate (prostată, uter, ovare); o vezică urinară parțial umplută poate să nu permită vizualizarea unor mici detalii de perete (polipi sau cancer vezical incipient, de exemplu)

 

În cazul în care sunteți balonat, se recomanda ca în ziua precedentă investigației să se administreze medicamente antibalonare. Uneori este necesară examinarea ecografică și după golirea vezicii urinare.

Pregatire test de efort