Pregatire investigatii

Pentru efectuarea investigatiilor in cele mai bune conditii si obtinerea concludenta a rezultatelor, pentru anumite investigatii trebuie sa faceti o pregatire prealabila.

Pregatire colonoscopie

PROTOCOL  PREGATIRE PENTRU COLONOSCOPIE

In vederea efectuǎrii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistuluisǎ evalueze cu acurateteintreagamucoasǎcolonicǎ. Farǎ o pregatireadecvatǎ, examinarea nu va decurge in condiţii optime si poate fi nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv va rugam sǎcititi cu atentieinstructiunile de pregǎtire.

 

Cu doua zile inaintea explorarii este interzis sa se consume fibre vegetale (legume, fructe, seminte sau cereale, indiferent daca sunt crude sau gatite) / Se pot manca paste fainoase, supe cu galuste sau taitei, lactate/branzeturi, ou, carne alba.

Cu o zi inaintea explorarii se poate manca numai pana la ora 10. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi – ceai indulcit, apa minerala, sucuri limpezi.

 

Intre orele 11:00-12:00 se bea 1 pahar PICOPREP (fiecare plic de Picoprep se dizolva intr-un pahar cu apa si se amesteca bine timp de 2-3 minute), apoi se vor bea cca 1,5-2 litri de lichide limpezi intr-un ritm lent, in minim o ora (pana la ora 15:00).  Nu consumaţi exclusiv apă. Lichidele limpezi trebuie să includă o varietate de sucuri de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, supă limpede, ceai, cafea (fără lapte, soia sau frişcă) şi apă.

Ar trebui să vă aşteptaţi să aveţi scaune moi, frecvente, în orice moment după ce luaţi o doză de Picoprep (de obicei primul scaun apare la 2-3 ore de la administrarea primului plic). Vă rugăm să vă asiguraţi că aveţi întotdeauna acces la o toaletă după fiecare doză, până când trece efectul medicamentului.

 

            Intre orele 15:00-16:00 se va mai bea inca 1 pahar PICOPREP urmat de 1,5  litri de lichide limpezi -in ritm lent, pana seara.

Pacientul trebuie sa cunoasca urmatoarele

 • Explorarea dureaza in medie 20-30 de minute
 • Acest tip de pregǎtire este contraindicatǎ la pacienṭii cu probleme cardiace, renale sau hepatice severe
 • Medicatia cronica se poate administra inclusiv in ziua explorarii, devreme dimineata (la recomandarea medicului curant). * In cazul pacientilor diabetici sub tratament cu insulina, nu se recomanda administrarea insulinoterapiei inaintea explorarii endoscopice.
 • Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
  • medicamente cu actiune antiagreganta (aspirina, clopidogrel), anticoagulanta (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto etc.), injectii cu heparina
  • medicamente cu administrare orală, eliberate pe bază de prescripţie medicală, în special dacă sunt prescrise în mod regulat, deoarece efectele lor se pot modifica, de exemplu contraceptive, antibiotice, antidiabetice, fier, penicilamină sau antiepileptice. Aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 2 ore înainte de, şi nu mai puţin de 6 ore după administrarea Picoprep.
  • medicamente eliberate cu prescripţie medicală care pot afecta echilibrul hidric şi/sau electrolitic, de exemplu comprimate pentru eliminarea apei din organism, steroizi, litiu, digoxină, antidepresive, carbamazepină sau antipsihotice
 • Daca se efectueaza medicatie antialgica si/sau sedativa pentru cresterea confortului procedurii este recomandat ca pacientul sa vina insotit; in plus, nu este permisa conducerea masinii timp de 6 ore dupa procedura

Pregatire Endoscopie digestiva superioara

Pregatire ecografie abdominala

Pregatire test de efort