Pregătire investigații

Pentru efectuarea investigatiilor in cele mai bune conditii si obtinerea concludenta a rezultatelor, pentru anumite investigatii trebuie sa faceti o pregatire prealabila.

Pregătirea pacientului pentru Gastroscopie - Endoscopie digestivă superioară

PREGĂTIREA PACIENTULUI PENTRU GASTROSCOPIE

(ENDOSCOPIE DIGESTIVA SUPERIOARĂ)

 

Endoscopia digestivă superioară, cunoscută și sub denumirea de gastroscopie, este o procedură care permite vizualizarea și examinarea în timp real a esofagului, stomacului și a duodenului.

 

Aceasta se efectuează în urma unui consult gastroenterologic inițial pentru evaluarea indicației, stabilirea eventualelor contraindicații și obșinerea detaliilor legate de procedură.

 

Gastroscopia se efectuează doar pe stomacul gol, de aceea nu consumați lichide în ziua efectuării gastroscopiei iar ultima masă trebuie servită de către pacient cu 8 ore înaintea procedurii. Acest lucru este recomandat pentru o bună vizualizare a mucoasei digestive dar si pentru ca, în timpul examinării, stomacul să nu prezinte resturi alimentare, acestea diminuând calitatea explorării și sporind riscul de aspirație în căile aeriene pentru pacient.

 

Ochelarii și protezele dentare mobile vor fi îndepărtate pe timpul intervenției.

 

Este permisă și indicată efectuarea igienei orale de dimineață (spălatul pe dinți).

 

Nu este recomandat fumatul și mestecatul de gumă înainte cu 8 ore..

 

Pacientul va sosi la clinică cu 15-20 minute mai devreme decat ora programată, cu dosarul său medical conţinând istoricul bolii, tratamentul cronic  şi rezultatele anterioare. Se va adresa recepției pentru derularea procedurilor administrative iar ulterior va fi preluat de către personalul medical dedicat.Important ! Înainte de efectuarea unei gastroscopii, pacientul trebuie să informeze medicul dacă se află în una din următoarele situații:

 

  • boli cardiace și pulmonare cronice;
  • boală valvulară cardiacă, o proteză valvulară metalică sau biologică ori o proteză aortică.
  • medicație cu actiune antiagreganta (aspirina, clopidogrel, Trombex, Plavix etc), anticoagulanta (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto, etc), injectii cu heparina .
  • În cazul pacientelor de sex feminin, dacă există posibilitatea unei sarcini în evoluție;
  • diabet zaharat – tratat cu insulină sau antidiabetice orale;
  • alergii medicamentoase – de exemplu, xilină.
  • În cazul în care veți fi supus unei gastroscopii cu anestezie, înainte de procedură o sa fiti evaluat de catre un medic anestezist.  Este recomandat să veniți însoțit la clinică și să vă rezervați restul zilei pentru odihnă; in plus, nu este permisa conducerea de autovehicule dupa procedura.

Protocol pregătire Picoprep Colonoscopie - Endoscopie digestivă inferioară

PROTOCOL  DE  PREGĂTIRE PENTRU COLONOSCOPIE

(ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ INFERIOARĂ)

 

În vederea efectuǎrii unei colonoscopii(endoscopie digestivăinferioară) de calitate, intestinul trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistului sǎ evalueze cu acuratețe întreaga mucoasǎ colonicǎ. Farǎ o pregătire adecvatǎ, examinarea nu va decurge în condiţii optime și poate fi necesară repetarea acesteia. Din acest motiv vă rugăm sǎ citiți cu atenție instrucțiunile de pregǎtire.

 

Cu trei zile înaintea colonoscopiei NU SE VOR CONSUMA alimente bogate în fibre vegetale (legume în special cele cu sâmburi: roșii, ardei iute, vinete, etc, leguminoase: fasole, etc, fructe, semințe : in, floarea soarelui, dovleac, de măr, susan, etc sau cereale- indiferent dacă sunt crude sau gătite).

 

Cu doua zile înaintea colonoscopiei SE POT CONSUMA URMĂTOARELE ALIMENTE:

 

brânzeturi slabe: brânză de vaci, urdă telemea desărată, cottage cheese; ouaă fierte moi de găina sau prepeliță; carne de pui fiartă sau gatită la cuptor; pește; paste făinoase; supă de tăiței/găluște; unt; pâine albă-ușor prăjită.

 

            Cu o zi înaintea explorării se poate mânca hrana solidă numai până la ora 10. După această oră nu este permisa decât ingestia de lichide limpezi – apă plata, apă minerală, ceai îndulcit, suc de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, cafea (fără lapte, soia, frișcă), supă strecurată.

 

 

PICOPREP

 

Între orele 11:00-12:00  se bea 1 pahar PICOPREP (fiecare plic de Picoprep se dizolvă într-un pahar cu apă și se amestecă bine timp de 2-3 minute), apoi se vor bea cca 1,5-2 litri de lichide limpezi într-un ritm lent, în minim o oră (până la ora 15:00).  Nu consumaţi exclusiv apă. Lichidele limpezi trebuie să includă o varietate de sucuri de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, supă limpede, ceai, cafea (fără lapte, soia sau frişcă) şi apă.

 

Ar trebui să vă aşteptaţi să aveţi scaune moi, frecvente, în orice moment după ce luaţi o doză de Picoprep (de obicei primul scaun apare la 2-3 ore de la administrarea primului plic). Vă rugăm să vă asiguraţi că aveţi întotdeauna acces la o toaletă după fiecare doză, până când trece efectul medicamentului.

 

Între orele 15:00-16:00 se va mai bea inca 1 pahar PICOPREP urmat de 1,5  litri de lichide limpezi -În ritm lent, până seara.

 

Pacientul trebuie să cunoască următoarele

 

  • Explorarea durează în medie20-30 de minute
  • Acest tip de pregǎtire este contraindicatǎ la pacienṭii cu probleme cardiace, renale sau hepatice severe – motiv pentru care ea se efectuează doar la recomandarea medicului;
  • Medicația cronică se poate administra inclusiv în ziua explorării, devreme dimineața (la recomandarea medicului curant). * În cazul pacienților diabetici sub tratament cu insulina, nu se recomandă administrarea insulinoterapiei înaintea explorării endoscopice.
  • Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
    • medicamente cu acțiune antiagregantă (aspirina, clopidogrel), anticoagulantaă (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto etc.), injecții cu heparină.
    • medicamente cu administrare orală, eliberate pe bază de prescripţie medicală, în special dacă sunt prescrise în mod regulat, deoarece efectele lor se pot modifica, de exemplu contraceptive, antibiotice, antidiabetice, fier, penicilamină sau antiepileptice. Aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 2 ore înainte de, şi nu mai puţin de 6 ore după administrarea Picoprep.
    • medicamente eliberate cu prescripţie medicală care pot afecta echilibrul hidric şi/sau electrolitic, de exemplu comprimate pentru eliminarea apei din organism, steroizi, litiu, digoxină, antidepresive, carbamazepină sau antipsihotice
  • Daca se efectuează medicație antialgică și/sau sedativă pentru creșterea confortului procedurii este recomandat ca pacientul să vină însoțit; în plus,nu este permisă conducerea mașinii timp de 6 ore după procedură.
  • ÎNAINTE CU 4 ORE DE INVESTIGAȚIE NU SE VOR CONSUMA NICI LICHIDE.

 

Regimul alimentar după colonoscopie

 

După efectuarea colonoscopiei pacientul revine la alimentația solidă cu un conșinut scăzut de fibre alimentare. Nu abuzați de mâncare în ciuda senzației  accentuate de foame!

 

Alimentele recomandate sunt:

 

  • supă cremă, supă de pui- Atenție să nu conțină multă grăsime, ciorbă de legume.
  • lactate: iaurt natur/ kefir/sana/lapte bătut,
  • legume: acestea gătite la cuptor sau abur: cartof, morcov, dovleac fără sâmburi, etc
  • proteine animale: pește slab, pui, ouă fierte moi sau omletă;
  • fructe: de preferat un shake din fructe ( Ex: ½ banană verde, ½ măr, ½ 1 mână spanac proaspăt, busuioc proaspăt, 2 nuci, 1 cană apă).
  • Desert: budincă , compot (făcut pe loc din fructe de sezon), biscuiți populari fără zahăr.
  • Pâine albă sau graham ușor prăjită, covrigei sărați.

Protocol pregătire Clensia Colonoscopie - Endoscopie digestivă inferioară

PROTOCOL  DE  PREGĂTIRE PENTRU COLONOSCOPIE

(ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ INFERIOARĂ)

 

În vederea efectuǎrii unei colonoscopii(endoscopie digestivă inferioară) de calitate, intestinul trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistului sǎ evalueze cu acuratețe întreaga mucoasǎ colonicǎ. Farǎ o pregătire adecvatǎ, examinarea nu va decurge în condiţii optime și poate fi necesară repetarea acesteia. Din acest motiv vă rugăm sǎ citiți cu atenție instrucțiunile de pregǎtire.

 

            Cu trei zile înaintea colonoscopiei NU SE VOR CONSUMA alimente bogate în fibre vegetale (legume în special cele cu sâmburi: roșii, ardei iute, vinete, etc, leguminoase: fasole, etc, fructe, semințe : in, floarea soarelui, dovleac, de măr, susan, etc sau cereale- indiferent dacă sunt crude sau gătite).

 

Cu doua zile înaintea colonoscopiei SE POT CONSUMA URMĂTOARELE ALIMENTE:

 

brânzeturi slabe: brânză de vaci, urdă telemea desărată, cottage cheese; ouaă fierte moi de găina sau prepeliță; carne de pui fiartă sau gatită la cuptor; pește; paste făinoase; supă de tăiței/găluște; unt; pâine albă-ușor prăjită.

 

            Cu o zi înaintea explorării se poate mânca hrana solidă numai până la ora 10. După această oră nu este permisa decât ingestia de lichide limpezi – apă plata, apă minerală, ceai îndulcit, suc de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, cafea (fără lapte, soia, frișcă), supă strecurată.

 

 

CLENSIA

 

  • Colonoscopia programată înainte de ora 13:

 

Cu o zi anterior la ora 13:00: 2 plicuri A + 2 plicuri B, dizolvate împreună în 1 litru apă, se consumă în decurs de 2 ore (până la ora 15:00); apoi se vor mai bea 0,5 l apă (până la ora 16:00).

 

Între orele 18:00-20:00 se vor mai bea 2 plicuri A + 2 plicuri B dizolvate în 1 litru apă, urmate de  încă cel putin 0,5  litri de lichide limpezi, până seara.

 

  • Colonoscopia programata după ora 13:

 

Cu o zi anterior la ora 17:00: 2 plicuri A + 2 plicuri B, dizolvate împreună în 1 litru apă, se consumă în decurs de 2 ore (până la ora 19:00); apoi se vor mai bea cel putin 0,5 l apa/ lichide limpezi (până la ora 20:00).

 

În ziua investigației, dimineața între orele 7:00-9:00 se beau 2 plicuri A + 2 plicuri B dizolvate în 1 litru apa, urmate de  încă 0,5  litri de lichide limpezi,  până la ora 10.

 

           Consumul de lichide se întrerupe cu 4 ore înaintea investigației !

Pacientul trebuie să cunoască următoarele

 

  • Explorarea durează în medie20-30 de minute
  • Medicatia cronică se poate administra inclusiv în ziua explorării, devreme dimineața (la recomandarea medicului curant). * Pacienții diabetici sub tratament cu insulină, nu își vor administra insulinoterapia în dimineața investigației, iar în ziua pregătirii dozele vor fi ajustate în funcție de valorile glicemiei;
  • Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi: medicamente cu acțiune antiagregantă (aspirină, clopidogrel), anticoagulantă (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto etc.), injecții cu heparină;
  • Dacă se efectuează medicație antialgică și/sau sedativă pentru creșterea confortului procedurii este recomandat ca pacientul să vină însoșit; în plus,nu este permisă conducerea mașinii timp de 6 ore după procedură.

 

Regimul alimentar după colonoscopie

 

După efectuarea colonoscopiei pacientul revine la alimentația solidă cu un conșinut scăzut de fibre alimentare. Nu abuzați de mâncare în ciuda senzației  accentuate de foame!

 

Alimentele recomandate sunt:

 

  • supă cremă, supă de pui- Atenție să nu conțină multă grăsime, ciorbă de legume.
  • lactate: iaurt natur/ kefir/sana/lapte bătut,
  • legume: acestea gătite la cuptor sau abur: cartof, morcov, dovleac fără sâmburi, etc
  • proteine animale: pește slab, pui, ouă fierte moi sau omletă;
  • fructe: de preferat un shake din fructe ( Ex: ½ banană verde, ½ măr, ½ 1 mână spanac proaspăt, busuioc proaspăt, 2 nuci, 1 cană apă).
  • Desert: budincă , compot (făcut pe loc din fructe de sezon), biscuiți populari fără zahăr.
  • Pâine albă sau graham ușor prăjită, covrigei sărați.

Protocol pregătire Fortrans Colonoscopie - Endoscopie digestivă inferioară

PROTOCOL  DE  PREGĂTIRE PENTRU COLONOSCOPIE

(ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ INFERIOARĂ)

 

 

În vederea efectuǎrii unei colonoscopii(endoscopie digestivă inferioară) de calitate, intestinul trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistului sǎ evalueze cu acuratețe întreaga mucoasǎ colonicǎ. Farǎ o pregătire adecvatǎ, examinarea nu va decurge în condiţii optime și poate fi necesară repetarea acesteia. Din acest motiv vă rugăm sǎ citiți cu atenție instrucțiunile de pregǎtire.

 

   Cu trei zile înaintea colonoscopiei NU SE VOR CONSUMA alimente bogate în fibre vegetale (legume în special cele cu sâmburi: roșii, ardei iute, vinete, etc, leguminoase: fasole, etc, fructe, semințe : in, floarea soarelui, dovleac, de măr, susan, etc sau cereale- indiferent dacă sunt crude sau gătite).

 

Cu două zile înaintea colonoscopiei SE POT CONSUMA URMĂTOARELE ALIMENTE:

 

brânzeturi slabe: brânză de vaci, urdă telemea desărată, cottage cheese; ouaă fierte moi de găina sau prepeliță; carne de pui fiartă sau gatită la cuptor; pește; paste făinoase; supă de tăiței/găluște; unt; pâine albă-ușor prăjită.

 

            Cu o zi înaintea explorării se poate mânca hrana solidă numai până la ora 10. După această oră nu este permisa decât ingestia de lichide limpezi – apă plata, apă minerală, ceai îndulcit, suc de fructe fără pulpă, băuturi necarbogazoase, cafea (fără lapte, soia, frișcă), supă strecurată.

 

FORTRANS

 

-este un laxativ osmotic  care acţionează prin creşterea volumului de fluide în intestin, inducând defecaţie frecventă – în cele din urmă cu conţinut lichid, şi, în consecinţă curăţarea intestinului.

 

Cu 1 zi anterior investigatiei, la ora 14:00:

 

Dizolvaţi conţinutul unui plic într-un litru de apă, in total 4 plicuri se vor dizolva in 4 litrii de apa. Agitaţi amestecul până la dizolvarea completă a pulberii. După ce pulberea s-a dizolvat soluţia trebuie să fie consumată fără întârziere; fiecare 1 litru de soluţie ar trebui să fie ingerat timp de 1 oră sau 1 cană la fiecare sfert de oră, pentru a preveni apariția unor manifestări de tip dispeptic (greață, vărsături, balonare). Pentru a atenua gustul, soluția poate fi păstrată la frigider sau poate fi combinată cu zeama de lămâie.

 

Consumul de lichide se va întrerupe cu 4 ore înaintea investigatiei!

 

Pacientul trebuie să cunoască următoarele:

 

  • Explorarea durează în medie 20-30 minute;
  • Medicația cronică se poate administra inclusiv în ziua explorării, devreme dimineața(la recomandarea medicului curant). *Pacienții diabetici sub tratament cu insulină, nu își vor administra insulinoterapia în dimineața investigației, iar în ziua pregătirii dozele vor fi ajustate în funcție de valorile glicemiei.
  • Este deosebit de important să spuneți medicului dumneavoastra dacă luați: medicamente cu acțiune antiagregantă(aspirină,clopidogrel), anticoagulantă(Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Xarelto, etc), injectii cu heparina.
  • Dacă se efectuează medicație antialgică și/sau sedative pentru cresterea confortului procedurii este recomandat ca pacientul să vină însoțit; în plus, nu este permisă conducerea de autovehicule după procedură.

 

Regimul alimentar după colonoscopie

 

După efectuarea colonoscopiei pacientul revine la alimentația solidă cu un conșinut scăzut de fibre alimentare. Nu abuzați de mâncare în ciuda senzației  accentuate de foame!

 

Alimentele recomandate sunt:

 

  • supă cremă, supă de pui- Atenție să nu conțină multă grăsime, ciorbă de legume.
  • lactate: iaurt natur/ kefir/sana/lapte bătut,
  • legume: acestea gătite la cuptor sau abur: cartof, morcov, dovleac fără sâmburi, etc
  • proteine animale: pește slab, pui, ouă fierte moi sau omletă;
  • fructe: de preferat un shake din fructe ( Ex: ½ banană verde, ½ măr, ½ 1 mână spanac proaspăt, busuioc proaspăt, 2 nuci, 1 cană apă).
  • Desert: budincă , compot (făcut pe loc din fructe de sezon), biscuiți populari fără zahăr.
  • Pâine albă sau graham ușor prăjită, covrigei sărați.

Informații ATI pentru pacienți

Informații sedare/ anestezie

 

Intervențiile chirurgicale, unele explorări și tratamente dureroase se fac în mod regulat în anestezie (eliminarea durerii). Pentru aceasta și pentru menținerea funcțiilor vitale (respirație, circulație) în timpul investigațiilor/ intervențiilor este răspunzător medicul anestezist. Colaborarea sa cu medicul curant servește siguranței dumneavoastră.
Consultul preanestezic reprezintă o componentă esențială a bunei desfășurări a intervenției. Este momentul în care pacientul și medicul anestezist iau contact pentru prima dată, sunt obiectivate date despre pacient (vârsta, greutate, index masă corporală, istoricul medical și chirurgical, tratamente cronice pe care pacientul le urmează sau le-a urmat). Este esențială corectitudinea răspunsurilor date de pacient, cu ajutorul acestora medicul anestezist stabilește tipul de anestezie, combinația optimă și dozele de medicamente folosite precum și nivelul de monitorizare optim. Medicul anestezist analizează statutul medical al pacientului, istoricul lui medical și este responsabil de stabilirea tipului de anestezie optim, ținând cont și de preferințele pacientului.Pe tot parcursul intervenției, funcțiile vitale ale pacientului vor fi supravegheate de către medicul anestezist.

SEDAREA

Sedarea este administrarea unei substanțe sedative prin injectarea pe venă. Rolul sedării este diminuarea senzațiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine procedura. Dupa sedare apare un efect de liniștire, de calmare a anxietății, o ușoară somnolență. Sedativul se dozează în funcție de toleranța și necesarul individual.

ANESTEZIA INTRAVENOASĂ

Anestezia intravenoasă (analgo-sedarea profundă) este un concept care însumează reducerea anxietății sau stressului, inducerea stării de letargie sau somn, confort, senzație de bine, precum și lipsa durerii.
Analgo-sedarea  este o tehnică anestezică cu administrare a medicamentelor pe cale venoasă, ce induce scăderea controlată a stării de conștiență, care permite tolerarea unor proceduri neplăcute, cu menținerea controlului funcției cardio-respiratorii de către pacient. Analgo-sedarea este folosită pentru proceduri chirurgicale de durată scurtă (maxim 1 oră) cu stimul dureros de intensitate scăzută și pentru proceduri în scop diagnostic (de exemplu colonoscopie sau endoscopie).

 

VĂ RUGĂM SĂ NE INFORMAȚI :

 

Ca la orice intervenție medicală, solicitările prin anestezie și riscurile ei, depind de circumstanțele cazului individual. Importante sunt, mai ales, felul și gravitatea bolii, dar și alte boli asociate, starea generală, vârsta și obiceiurile dumneavoastră.

 

Înaintea începerii investigației/ intervenției vi se vor pune o serie de  întrebări, pentru evaluarea eventualelor riscuri  deci, asigurarea unui grad maxim de siguranță.

 

 

NICI O INTERVENȚIE NU ESTE FĂRĂ RISCURI !

 

Accidentele anestezice grave care amenință viața, cum este stopul cardiac, sunt foarte rare, chiar la o sănătate șubredă.

 

Anestezia generală de astăzi permite dozarea exactă și combinarea diferitelor substanțe anestezice și analgetice, folosirea aparatului de respirație permite un bun control al respirației, circulației și a altor funcții vitale. Pentru a evita accidentele, medicul anestezist supraveghează aceste funcții pe întreaga durată a anesteziei. De asemenea, va controla, în colaborare cu medicul curant, așezarea pe masa de operație, pentru a evita leziunile nervoase (tulburări de sensibilitate, paralizii) prin presiune sau smucire.

 

 

Pentru a evita accidentele de respirație (aspiratie de vărsătură), vă rugăm să nu mâncați cu 6 ore înainte și să nu beți lichide clare cu minim 4 ore înainte de intervenția chirurgicală ; de asemenea, este recomandată sistarea fumatului în ziua cu intervenția. Vă rugăm să vă scoateți protezele dentare și lentilele de contact și să le păstrați la loc sigur. Nu folosiți machiaj și lac de unghi. Pacientul se prezintă la investigație fără  inele, cercei și perucă.

 

 

După examinare veți rămâne în salonul de așteptare între 30 și 60 de minute. După manevră nu aveți voie să conduceți mașina timp de 12 ore. De asemenea, este recomandat să amânați luarea unor hotărâri importante sau semnarea unor acte. Este indicat să veniți însoțit(ă), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolență.

Pregatire ecografie abdominala

Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală este foarte importantă pentru acuratețea imaginilor.

Recomandări pentru ecografia abdominală :

– post alimentar (inclusiv bauturi acidulate și cafea) cu cel putin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată a structurilor și organelor abdominale

– cu 24 de ore înaintea examinării, se recomandă să nu se consume dulciuri sau alimente care pot fermenta (fructe, lapte)

– cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 19:00

– pentru examinarea organelor pelvine se recomandă consumul a 500 ml de apă plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație, astfel vezica urinară va fi plină și va permite vizulizarea optimă structurilor învecinate (prostată, uter, ovare); o vezică urinară parțial umplută poate să nu permită vizualizarea unor mici detalii de perete (polipi sau cancer vezical incipient, de exemplu)

 

În cazul în care sunteți balonat, se recomanda ca în ziua precedentă investigației să se administreze medicamente antibalonare. Uneori este necesară examinarea ecografică și după golirea vezicii urinare.

Pregatire test de efort