13 Mar Nevralgia Arnold- Terapeut Andreea Cozma
Nevralgia Arnold sau nevralgia occipitală este o afecţiune neurologică în care principalul simptom este cefaleea (durerea de cap). Ea apare ca urmare a iritării, inflamării sau lezării nervilor occipitali, două perechi de nervi care pleacă din vârful coloanei vertebrale cervicale (de la baza gâtului), mai exact de la nivelul celei de-a doua şi a treia vertebre cervicale, şi traversează suprafaţa scalpului.
Diagnosticul precis, formulat de către medicul de specialitate neurolog sau fizioterapeut, este foarte important deoarece doar aşa tratamentul poate fi şi eficient. Nu rareori nevralgia occipitală este confundata cu alte afecţiuni asociate cu dureri de cap, ca de exemplu migrena.
Nevralgia occipitala poate fi o boala primară (fară o cauză decelabilă) sau poate acompania alte afecţiuni, cum ar fi: modificări degenerative ale vertebrelor cervicale sau discurilor intervertebrale cervicale(cervicartroză), tensiunea musculară la nivelul gâtului, traumatisme ale spatelui şi capului, intervenţii chirurgicale efectuate la nivelul craniului sau al scalpului, boli sistemice: gută, diabet, infecţii, inflamaţia vaselor sanguine (arterite), tumori stabilite la nivelul gâtului.
Simptome specifice
Durerea este de regulă intermitentă, episodică, sub formă de crize dureroase ce pornesc din regiunea occipitală (din spatele capului) şi iradiază în teritoriul nervilor occipitali. Ea este percepută ca fiind intensă, ascuţită, sub formă de junghi, arsură, “şoc electric”, durează adesea câteva minute. Intensitatea maximă este în spatele capului şi al gâtului, cu extensie pe o parte a capului, spre spatele urechii, scalp, frunte, zona din spatele globului ocular. Alte simptome specifice sunt: durere trepidantă sau o senzaţie de arsură ce porneşte de la baza capului şi radiază pe toată suprafaţa scalpului, durere persistentă pe ambele părţi ale capului, durere în spatele urechilor, sensibilitate la lumină, scalp foarte sensibil la atingere, durere la mişcarea gâtului.
Atacurile dureroase pot fi declanşate sau agravate de anumite mişcări ale gâtului sau presiunea la nivelul rădăcinilor nervoase de la baza gâtului. Uneori chiar activităţi uzuale ca de exemplu pieptănatul,purtatul unei pălării, aşezarea capului pe pernă pot exacerba simptomele. Între crizele dureroase se poate menţine o senzaţie neplăcută,ca o durere surdă.
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul va adresa o serie de întrebări referitoare la istoricul medical al pacientului şi la leziunile sau traumele suferite.Va urma apoi un examen fizic si efectuarea unor teste de specialitate. În anumite cazuri, medicul va indica efectuarea unor investigaţii imagistice cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică (MRI).
Recomandări
În tratamentul nevralgiei Arnold se folosesc cel mai frecvent mijloace conservative, menite să calmeze cumva nervul hiperactiv. De primă intenţie se recomandă: odihna (într-un mediu liniştit, în poziţie relaxantă, cu gâtul sprijinit pe o pernă comodă), comprese calde la nivelul gâtului, masaj de relaxare la nivelul gâtului şi spatelui, alte mijloace de fizioterapie, medicamente antiinflamatoare. Dacă acestea nu au dat rezultatele scontate, medicul va prescrie medicamente mai puternice, pentru care este nevoie de prescripţie medicală: relaxante musculare, anticonvulsivante (carbamazepina, gabapentin, pregabalin), antidepresive uşoare. În anumite situaţii devine necesară blocarea nervilor afectaţi, prin injectarea unor substanţe anestezice (infiltraţii) sau prin radiofrecvenţă pulsatilă.
În rare cazuri, episoadele dureroase nu dispar cu ajutorul mijloacelor terapeutice conservatoare. Se poate deci întâmpla ca singura metodă de tratamant să rămână intervenţia chirurgicală (de neurochirurgie) – de compresia microvasculară sau stimularea nervilor occipitali.
Nevralgia Arnold îşi pune amprenta asupra activităţilor cotidiene, influenţând implicit calitatea vieţii.
În marea majoritate a cazurilor se obţin ameliorări semnificative prin odihnă, relaxare, masaj, medicaţie. Persistenţa simptomelor şi agravarea lor impune reluarea examinării medicale de specialitate. Este important să se clarifice dacă acuzele sunt provocate doar de nevralgia Arnold sau sunt incriminate şi alte cauze.
Remedii şi soluţii kinetoterapeutice vă oferă Clinica “Lotus life” din Târgu-Mureş.
Andreea COZMA,
Kinetoterapeut, Clinica “Lotus Life” din Târgu-Mureş
PS. Andreea Cozma a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică si Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, specializarea Kinetoterapie, şi are nouă ani de experienţă în clinici şi cabinete medicale din Târgu-Mureş.
No Comments