Spirometrie

Spirometria este folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului cum ar fi astmul, bronşita cronică, emfizemul, fibroza pulmonară, dae este recomandată a se efectua la pacienții fumatori. Este o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare. De asemenea este utilizată pentru a vedea cât de bine acţionează medicamentele administrate pentru probleme respiratorii.

 

Aparatul utilizat se numeste spirometru si măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare al fluxului şi volumului de aer care este la rândul său legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic (curbe) şi numeric.

 

Testul de bronhodilatație. Dacă este necesar, medicul va administra un medicament bronhodilatator prin inhalare. Pacientul va aștepta 15-20 minute, apoi se va face o nouă testare (spirometrie). Se vor compara rezultatele pentru a vedea dacă bronhodilatatorul a îmbunătățit capacitatea de a respira.