Capsula endoscopică

Afecţiunile aparatului digestiv pot fi vizualizate corect, cu o maximă acurateţe a rezultatelor obţinute, fără disconfort, cu ajutorul capsulei endoscopice care este înghiţită de către pacient. Investigaţia este efectuată pe piaţa medicală mureşeană la Centrul de Medicină Integrativă „Lotus Life” din Târgu-Mureş. Capsula endoscopică este de generaţie nouă, din 2010. Are două camere video cu un unghi de vizualizare de 172 de grade pe fiecare cameră, lucru ce permite vizualizarea corectă a întregului tub digestiv: esofag, stomac, duoden, instestin subţire, intestin gros emiţând între 4 şi 35 de imagini pe secundă. În prezent, se lucrează la o nouă tehnologie a capsulei, astfel încât să fie dotată cu extensii telescopice pentru a putea preleva şi probe din leziunile pe care le identifică.

 

Ce presupune examinarea cu capsula endoscopică?
Examinarea cu capsula endoscopică este cea mai nouă şi modernă modalitate de examinare endoscopică a tubului digestiv. Intestinul este pregătit astfel încât în interior să existe doar lichide transparente. Asta presupune ca pacientul, cu două zile înainte de examinare, să consume alimentaţie lichidă, cu o zi înainte de examinare începe o pregătire cu un preparat special şi continuă să consume lichide transparente. În dimineaţa examinării consumă un preparat special şi lăsăm un interval de timp să treacă de când a consumat acel preparat cu nişte săruri pentru curăţare, după care se prezintă în Centrul Medical „Lotus Life”, unde am început pregătirile, s-au înregistrat datele pacientului. Ulterior se conectează dispozitivul şi electrozii de pe suprafaţa pacientului şi se corelează datele din dispozitiv cu un program special dintr-un computer. În felul acesta se poate activa capsula endoscopică care în momentul în care s-a terminat examinarea este lăsată să se piardă, nu poate fi refolosită. Este eliminată pe cale fiziologică. Trebuie să mai menţionez faptul că orice pacient face înaintea examinării o investigaţie a intestinului pentru a exclude riscul de a se bloca această capsulă în interiorul lui, pentru a exclude riscul de ocluzie intestinală.

 Ce investigaţii suplineşte această metodă nouă?
Există două aspecte principale pe care trebuie să le menţionăm în legătură cu această metodă: în primul rând, este singura metodă endoscopică neinvazivă care vizualizează intestinul subţire. Intestinul subţire de aproximativ cinci ani este vizualizat şi prin enteroscop, un endoscop specializat pentru vizualizarea intestinuluui subţire care are patru metri cu foarte multe cuduri, dar investigaţia aceea este invazivă şi comportă un anumit grad de risc, care este diminuat semnificativ, dacă cel care efectuează are experienţă. Fără experienţă riscul de rupere este foarte mare. În ghidurile noastre investigarea intestinului subţire se doreşte a se face în primul rând cu capsula endoscopică şi dacă se identifică leziuni care necesită tratament endoscopic atunci se foloseşte acel enteroscop. Capsula ar trebui să premeargă orice investigaţie endoscopică a intestinului subţire.

 

Cât de mult ajută pentru stabilirea unui diagnostic corect?
Având în vedere că pentru noi până la apariţia capsulei endoscopice intestinul subţire era un teritoriu, o pată neagră, despre care nu ştiam clar decât lucruri pe care le ştiam intraoperator sau încercam să le deducem prin teste care sunt indirecte, destul de sărace în informaţii, pentru noi, practic, s-a deschis încă o lume pe care cu această capsulă o putem explora la fel de corect şi cu aceeaşi acurateţe aşa cum facem cu stomacul, cu intestinul gros.

 

Ce trebuie să ştie pacientul, ce fel de afecţiuni pot fi investigate corect cu această capsulă pentru a se putea stabili corect diagnsoticul şi tratamentul?
Din punct de vedere ştiinţific, pornind de la faptul că vizualizând intestinul subţire, corect ar fi să ajungem în situaţia în care să putem să folosim capsula endoscopică ca şi investigaţie de screening. Ce înseamnă? Că am sau nu am vreo problemă, la un moment dat în viaţă îmi voi examina tubul digestiv complet înghiţind o capsulă endoscopică. Nu mă doare nimic, dar vreau să ştiu dacă mi se pregăteşte ceva. Discutăm despre cea mai elegantă profilaxie din lume. Din punct de vedere practic indicaţiile s-au redus destul de mult pornindu-se de la echilibrul dintre costuri şi eficienţă. Şi atunci, strict necesar vom administra capsula endoscopică la pacienţii care având o anemie de cauză necunoscută, făcându-se examinarea tubului digestiv superior şi inferior şi neidentificându-se nicio sursă de pierdere, vrem să ştim dacă nu sângerează din intestinul subţire. Numai capsula endoscopică ne poate spune acest lucru. Capsula endoscopică se administrează la copii. Avem copii cu sindroame diareice de cauză neidentificată, se fac toate investigaţiile celelalte, nu se explică acest sindrom diareic, copilul continuă să slăbească, devine malnutrit, extrem de slab, şi atunci se fac toate eforturile ca acel copil să fie investigat cu capsula endoscopică.

Dr.Nicolau Carmen Daniela

medic primar gastroenterologie – Centrul Medical Lotus Life