Balon gastric

Ce este un balon gastric și la ce se folosește?

 

Balonul gastric este un dispozitiv care se montează în timpul unei proceduri endoscopice și care vine în ajutorul pacienților în lupta cu kilogramele suplimentare.El nu înlocuiește necesitatea un regim alimentar echilibrat și a unei activitați fizice corespunzătoare ci mai degraba el este un ajutor suplimentar pentru persoanele pentru care dieta si activitatea fizica nu dau rezultate.Balonul gastric este indicat pentru pierderea în greutate până la 25 de kg, venind ca o alternativă a intervenției chirurgicale, montarea balonului fiind o procedura non-invaziva, cu riscuri foarte diminuate față de intervenția chirurgicală.

 

Implantarea  lui presupune introducerea unui balon fabricat din silicon, umplut cu soluție salină cu capacitatea între 400 și 700 ml. Este recomandat pacienţilor cu indice de masă corporală (BMI) între 27 și 40 sau celor care refuză sau au contraindicaţie certa pentru chirurgia bariatrică. Indicele de masă corporală este un număr care rezultă din raportul dintre greutatea corpului dvs. (în kilograme)/ înalțimea dvs.2 (in m), găsind inclusiv la o simplă căutare pe google numeroase site-uri care vă calculează automat indicele de masă corporală după introducerea greutății și înalțimii dvs. Acest indice de masă corporală dorește sa convertească greutatea și înalțimea într-o valoare reprezentativă care ulterior este încadrată într-o anumită categorie(subponderal/greutate normală/supraponderal/etc.).

 

Care sunt avantajele și dezavantajele acestei intervenții?

 

Avantajele balonului gastric:

  • nu impune intervenție chirurgicală sau spitalizare de lunga durata
  • costuri reduse și complicații foarte puține
  • este o interventie reversibilă, cu recuperare ușoară în comparație cu alte proceduri bariatrice

 

Dezavantajele balonului gastric:

  • imediat post-procedura pacientul poate simți disconfort, senzația de greață, vărsături sau dureri abdominale care se vor ameliora în câteva zile

 

 

Ce presupune aceast tip de intervenție?

 

Etapa pre-intervenție:

  • Este esential ca pacientul să efectueze, pe lângă consultul de specialitate, și o endoscopie digestivă superioară în vederea eliminarii unor afecțiunilor incompatibile cu montarea balonului   (reflux gastroesofagian, hernie hiatală, ulcer gastric, gastrita).

 

Intervenția propriu-zisă:

Este indicat ca pacientul să nu consume lichide cu 5-6 ore înainte de intervenție și mâncare solidă cu cel puțin 12 ore înainte de procedura.

Pacientul este sub analgo-sedare, montarea balonului se realizează cu ajutorul gastroscopului, prin care medicul specialist inserează un balon în stomac, îl poziționează și îl umple cu soluție salină pentru a reduce volumul stomacului. Aproximativ 30 de minute durează întreaga intervenție, recuperarea fiind foarte rapidă și fără complicații. Riscurile procedurii sunt minime, specifice gastroscopiei (sângerari, perforaţii, obstrucţii etc).

 

Recuperarea:

Fiecare pacient trebuie să rămână sub observaţie medicală și să respecte toate indicațiile echipei medicale.

 

Rezultate

Pierderea ponderală în condițiile respectării tuturor indicațiilor medicale și a regimului indicat se situează între 10 și 25 kg.  Extragerea balonului gastric se realizează tot endoscopic, în condiţii similare implantării. Se puncționează balonul, se aspiră lichidul din interior și se extrage balonul cu o pensă specială. Acesta se poate realiza după 6 luni de la montarea balonului, dar se poate face și mai repede în cazul în care pacientul nu tolerează balonul în stomac. Pe durata purtării balonului, pacientul trebuie să aibă o dietă adecvată, hipocalorică și să desfășoare activitate fizică corespunzator.

  • bridge-browser-top
  • bridge-browser-top
    Phone