Angiocoronarografia CT sau AngioCT-ul coronarian este o investigație non-invazivă utilizată pentru studierea inimii și a arterelor coronare(artele responsabile pentru vascularizarea cordului și care asigura necesarul de oxigen de la nivelul acestuia).
AngioCT-ul coronarian reprezintă o alternativă pentru coronarografia clasică față de care prezintă 2 mari avantaje: faptul că este o tehnica non-invaziva (adică nu implică utilizarea cateterelor introduse în sistemul vascular al pacientului), respectiv scade durata de expunere a pacientului la radiații și implicit și doza de radiații la care este expus. Totuși, în unele situații, din considerente medicale se preferă utilizarea coronarografiei clasice, astfel încât indicația de AngioCT coronarian trebuie stabilită de către medicul dumneavoastră curant!
La ce ne ajută AngioCT-ul coronarian?
El îi oferă medicului cardiolog informațiile suplimentare necesare pentru completarea examenului cardiac, astfel încât acesta poate stabili un diagnostic cât mai corect și poate institui o schemă de tratament cât mai benefică pentru dumneavoastră.
Prin această investigație se poate pune în evidență în primul rând structura cardiacă, precum și defectele care pot apărea la nivelul acesteia în numeroase situații (infarct miocardic, hipertrofii cardiace, valvulopatii, zone de fibroză cardiacă, etc.). Pe baza unor tehnologii de ultimă generație, în urma achiziționării imaginilor se poate realiza inclusiv o reconstrucție tridimensională (3D) a inimii dumneavoastră!
După analizarea structurii cardiace, se poate evalua și funcția acesteia prin calcularea fracției de ejecție(Fej). Fracția de ejecție este un indice exprimat procentual(practic un procent) care ne arată cât de eficient poate inima dvs. să pompeze sângele în organism.În principiu, valorile fracției de ejecție trebuie sa fie peste 60% pentru a fi considerate normale.
Un alt element al acestei investigații îl constituie și realizarea așa-numitului scor de calciu Agatston, care calculează extensia calcificărilor de la nivelul vaselor coronariene! Acest scor de calciu nu are scop diagnostic, adică nu se utilizează pentru a stabilii prezența unei patologii, ci mai degrabă are scop prognostic, adică valoarea rezultată în urma calculării acestui scor poate indica riscul dumneavoastră de a avea un eveniment cardiac în viitor(ex: risc scăzut/mediu/mare de a dezvolta un eveniment cardiac în următorii 5 ani). Astfel, acest scor de calciu poate reprezenta o dovadă concretă pentru stabilirea unei diete respectiv modificări comportamentele(renunțarea la fumat, activitate fizică crescută) pe care medicul vi le va recomanda pentru a preveni în viitor patologii cardiace severe.
În final, AngioCT-ul coronarian permite evaluarea arterelor coronare(arterele responsabile pentru vascularizarea cordului și care asigură necesarul de oxigen al acestuia). În urma administrării unei substanțe de contrast , medicul poate vizualiza arterele coronare și poate pune în evidență stenoze(îngustări) la nivelul acestor vase, și să le catalogheze ca stenoze nesemnificative(inofensive) sau semnificative(prezintă un risc). Pe baza acelorași tehnologii de ultimii generație se poate realiza inclusiv o reconstrucție tridimensională (3D) a vaselor care asigură aportul sanguin al cordului.
Ce trebuie sa știi ca pacient despre AngioCT-ul coronarian?
1.Prezintă riscuri:
AngioCT-ul coronarian este o investigație care la rândul ei prezintă niște riscuri, astfel încât ea trebuie efectuată la indicația cardiologului sau a medicului dumneavoastră curant. Ca și alte investigații angiografice , AngioCT-ul coronarian este o investigație care necesită administrarea de substanță de contrast care poate declanșa reacții alergice la anumite persoane.
2.Înainte de investigație trebuie să îți dozezi creatinina serică:
Tot datorită faptului că se administrează substanță de contrast trebuie evaluată și funcția renală prin dozarea creatininei serice pentru a ne asigura de faptul că substanța de contrast va putea fi eliminată corespunzător din organismul dvs. Creatinina serica este un marker sanguin care reflectă funcția renală și ea poate fi determinată printr-o simplă analiză de sânge.
3.Frecvența cardiacă:
Inima este un organ care se află tot timpul în mișcare. Ca și în cazul unei poze simple, dacă un obiect se mișcă este mai greu sa îi faci o poză clară. Exact despre acest lucru e vorba și în acest caz. Astfel, pentru realizarea unei investigații relevante(cu imagini clare, care nu pun probleme de interpretare) este necesară o frecvență cardiacă(sau cum mai este denumită popular “pulsul”) sub 65/minut(adică inima sa aibă mai puțin de 65 de bătăi pe minut). Pentru a atinge astfel de frecvențe nu rareori este necesară și administrarea de medicamente care scad frecvența cardiacă pentru a face posibilă această investigație. Astfel, colaborarea dintre medicii cardiologi și departamentul de imagistică este esențială pentru realizarea acestor investigații, colaborare de care veți avea parte în cadrul clinicii noastre.
4.Colaborarea dvs:
Un alt lucru foarte important este colaborarea dvs, atât prin pregătirea înainte de investigație (dozarea creatininei, controlarea frecventei cardiace, evitarea consumului de cafea sau alte substanțe care stimulează inima) cât și pe parcursul investigației. În cursul investigației veți avea anumite comenzi respiratorii de tipul: “Trageți aer in piept, țineți și nu respirați!” sau “Respirați normal” pe care va trebui sa le urmați.Aceste comenzi ne ajută să achiziționăm imagini cât mai clare, astfel încât colbaroarea dvs este esențială!
În concluzie, această investigație aduce informații suplimentare prețioase cu privire la statusul inimii dumneavoastră, pe care medicul cardiolog le poate întrebuința cu succes pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unei terapii cât mai benefice. Pentru programări sau pentru a obține informații suplimentare puteți suna în centrala telefonică la 0721-232-232 de unde veți fi direcționat către departamentul de imagitică sau de cardiologie.
Medic primar cardiolog, dr. Bonț Alexandrina