Centrul de medicină integrativă LOTUS Life

NEUROLOGIE

În cadrul Centrului de Medicină Integrativă Lotus Life Dr.Moțățăianu Anca - medic primar neurolog vă ajută cu investigații electromiografice, electroneurografice și consultații neurologice.

Electromiografia(EMG) reprezintă modalitatea de examinare a sistemului nervos periferic și a sistemului muscular în Neurologie. Examinarea EMG cuprinde două proceduri:

·         Electroneurografie(ENG)- examinarea directă a nervilor

·         Electromiografia propriu-zisă(EMG cu ac) – examinarea musculaturii și indirect a sistemului nervos periferic

Examinarea se realizează cu aparatul EMG, și poate fi realizată la orice vârstă. Procedurile EMG nu conțin nici un risc pentru pacient, iar timpul mediu de realizare a examinarii este de 40 minute. Examinarea EMG nu este influențată de alimentația anterioară, iar procedura ENG poate fi realizată fără probleme la pacienții sub tratament anticoagulant.

Polineuropatia este o boala ce afectează mai mulți nervi periferici. Există multe tipuri de polineuropatii, care sunt datorate unor factori diverși cum ar fi: bolile autoimune, cele metabolice, infecțiile sau toxicele. O altă categorie de polineuropatii este cea genetică. În acest caz sunt inlcuse multe tipuri de polineuropatii care se manifestă la vârste diferite cu toate ca în toate, defectul ce le genereaza este unul înnăscut.

Un indiciu important referitor la originea ereditară a polineuropatiei poate să fie faptul că mai mulți membrii ai familiei au simptome asemănătoare sau testele diagnostic ale mai multor membrii ai aceleași familii sunt în concordant.

Există o multitudine de polineuropatii cu caracter ereditar dar cea mai frecventă formă este cea numita Charcot-Marie-Tooth(CMT) cu diferite variante, în funcție de gena care este mutată. Aceasta este o polineuropatie demielinizantă, adică se datorează pierderii mielinei din jurul nervilor. Mielina este teaca ce învelește nervii și care are rolul de izolație pentru aceștia. Ea permite și conducerea nervoasă rapid prin nervi. Alt tip de polineuropatie ereditară este neuropatia ereditară sensibilă la presiune ce se caracterizează printr-o demielinizare segmentară.