Centrul de medicină integrativă LOTUS Life

Psihologie clinica si psihoterapie

Speranta Popescu

Doctor in Psihologie

Psiholog clinician si psihoterapeut specialist

Formare profesională

- Universitatea București Facultatea de Psihologie

- Universitatea René Descartes – Paris V

- Institutul Gregory Bateson din Belgia , Liège, reprezentant oficial al Mental Research Institute de la Palo Alto, California

Orientare teoretică

- Sistemic-strategică după modelul de la Palo Alto în instrumentarea cazurilor în vderea psihoterapiei

- Psihodinamică în cadrul psihodiagnozei proiective

- Psihosomatică în cadrul intervențiilor prin relaxare și sugestie

Servicii psihologice

- Psihodiagnostic clinic și proiectiv cu scopul de a realiza protocoale psihologice care explică funcționarea psihică a pacientului în vderea: psihoterapiei, a medicalizării , stabilirii diagnosticului diferențial sau privind alte decizii medicale sau socio-profesionale.

- Psihoterpie prin terapii scurte-sistemic-strategice, psihoterpie de relaxare prin sugestie si metaforă, psihoterapie de cuplu și de familie

Problematică

-Tulburări din sfera afectivității: anxietatea cu atacuri de panică, tulburări fobice și obsesionale,  preocupări hipocondriace;
-Depresii reactive: post-traumatice, perioade de doliu, existențiale (retragerea profesională, suferințe somatice , emigrare, tentative suicidare)
-Adicții (dependente)
-Tulburări ale conduitei alimentare: anorexia și bulimia
-Tulburări psihopatologice ale copilului și adolescentului
-Tulburări ale atașamentului în cadrul cuplurilor și al familiilor disfuncționale.
 
Cauzistică
•Adulți
•Copii
•Adolescenți
•Cupluri
 
Echipa medicală: diagnostic interdisciplinar și medicalizarea cazurilor clinice
•Medici pediatri, pedo-psihiatri, neurologi pediatri
•Medic psihiatru de adulți
•Medic neurolog
•Medicina internă, cardiologie, dermatologie, endocrinologie
•Medici medicina de familie
 
Durata si frecvența

-Ședințe de psihoterapie: 5-10 (1h-1h 30’) cu o frecvența saptamanală / bilunară
-Psihodiagnostic clinic și proiectiv: 1-2 h
-Examen psihologic de evaluare (cognitivă, vocațională): 1-2 h

Publicații
 
•Speranța Popescu,« Dezvoltari dizarmonice de personalitate în copilărie și adolescență « (2005), Paralela 45
•Speranța Popescu,« Elemente de psihologie clinică și psihopatologie » (2005), Paralela 45
•Speranța Popescu,« Psihologia sănătății » (2006), Paralela 45
•Speranța Popescu ,Corecteur: Daniel Gerbinet« L’Application du modèle de la thèrapie brève dans le traitement des peurs, panique et phobies » (2007) , Mémoire, Liège
•Speranța Popescu, Camelia Stanciu, Adela Moraru« Ghid de intervenție în autismul infantil (2010),Risoprint, Cluj
 
Recunoaștere profesională
 
•Membra a Colegiului Psihologilor din Romania cu drept de liberă practică
•Formator în domeniul psihologiei clinice
•Supervizor
•Lector doctor la Universitatea Dimitrie Cantemir din Targu Mureș
•Psihoterpeut certificat de Institutul Gregory Bateson, reprezentant oficial al Mental Research Institute din Palo Alto.
 

Rolul psihologului in pastrarea sanatatii mintale

O persoana care se afla intr-o stare de buna sanatate mintala, este o persoana capabila sa se adapteze situatiilor dificile de viata, frustrarilor, diverselor suferinte , carora le face fata, fara  ca parcurgerea acestora sa modifice in mod esential comportamentul, cognitia sau dispozitia generala a acesteia. Este acea persoana care se bucura de momentele placute ale existentei sale si este in masura sa creeze in mediul ei de viata: familie, grup de munca, societate relatii armonioase , fara sa antreneze conflicte majore sau sa stimuleze situatii  care sa conduca la escalade majore al caror final sa fie brusc si nefericit.

Desigur, aceste consideratii teoretice nu pot rezolva dramele existentiale ale persoanelor, momentele de criza cu care in ecuatia vietii fiecare individ se confrunta fiind mai mult sau mai putin pregatit , genetic, educational , social sa le depaseasca.

In societatea moderna,specializarea profesiunilor liberale a integrat o specialitate relativ noua pe aceea de psiholog a carui pregatire este pusa in slujba intelegerii functionarii psihicului uman si a tot ce leaga aceasta constructie sistemica de universul fizic ,social si moral.

Acest specialist se afla in slujba unei stiine vechi de fapt desprinsa din filozofie, religie si medicina care are misiunea dificila si delicata de a sustine printr-un ajutor calificat persoanele care intr-un moment din viata se simt deprimate, se confrunta cu o criza de cuplu, au dificultati in relatia cu copiii, cu munca , cu ceilalti sau cu ei insisi.

Aceasta profesie poate fi exercitata numai de acele persoane care pe langa studiile universitare si de specialitate au si vocatia de a o presta cu iubire fata de oameni, cu demnitate si chiar creativitate. Nu putine sunt remarcile care spun ca psihologia in exercitiul ei cotidian se apropie de arta. Poate vindeca cu un sfat, cu o poveste sau folosind tehnici sofisticate de interventie dar niciodata fara grija de a intra in rezonanta emotionala cu suferinta celor care au nevoie de ajutor.

 Psihologul poate sa ajute ca o persoana care a pierdut temporar din cauze diferite sensul placut al vietii, sa-l regaseasca sau chiar sa-si descopere acele resurse de care nu este poate constienta si dezvoltandu-le sa se inscrie pe un drum nou al existentei sale.

Viata fiind un dar care nu trebuie risipit  se poate trai echilibrat avand atat corpul cat si psihicul , sanatoase. Cele doua entitati sunt iremediabil legate de fiinta umana si poate de aceea atatea carti, reviste, articole, conferinte, sfaturi se scriu si se expun pe tema sanatatii si totusi ……suferinta exista si este in plan psihologic cu atat mai daunatoare cu cat oamenii se tem sa vorbeasca despre ea. Consilierea psihologica este o sansa care merita abordata fara teama si fara  prejudecti.