Centrul de medicină integrativă LOTUS Life

LOTUS life implicat în prevenție

Acesta este crezul suprem al oricărei instituții medicale respectabile: să facem tot ce putem pentru a prevenii sau depista în etape precoce afecțiunile de care ne ocupăm.

De aceea  " Lotus life" se implică în prevenție în mai multe moduri: 

- participăm la toate campaniile de depistare a hepatitelor cronice virale

- oferim servicii gratuite pentru a crește șansele fiecărui om de a beneficia de serviciile medicale de care are nevoie.

Articole apărute în ziarul " Zi de zi Mureș" despre aceste activități:

„Hepatita C nu doare. Doar ucide”. Testează-te


De cele mai multe ori, fără niciun fel de simptom, pacienţii se pot trezi, în timp, că sunt bolnavi de ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic, dezvoltat în urma infecţiei cu virusul hepatic C. Pentru a fi depistat la timp, Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a lansat o amplă campanie, la nivel naţional, de testare pentru depistarea virsului hepatitei C, sub sloganul „Hepatita C nu doare. Doar ucide”. Medicii specialişti recomandă efectuarea anuală a acestui test.

„Din punct de vedere al hepatologiei, depistarea virusului hepatic C prin screening este o piatră de temelie pentru ceea ce se doreşte a fi rezolvarea acestei probleme, pentru că infectarea cu virusul hepatic C, în cea mai mare măsură, duce la cronicizarea bolii. Rareori când cineva se infectează cu virusul C îşi dă seama că îl are şi apare o boală de tip hepatită manifestată sau depistată de către medicul care investighează bolnavul”, a explicat dr. Carmen Nicolau, medic gastroenterolog şi managerul Centrului de Medicină Integrativă Lotus Life din Târgu-Mureş.

Depistarea anticorpilor virusului hepatic C nu înseamnă neapărat prezenţa bolii, dar înseamnă că organismul respectiv s-a întâlnit cu virusul C şi foarte posibil are o hepatită cronică virală C sau s-a întâlnit cu virusul C şi organismul a avut suficientă putere să lupte trecând în faza de imun la infecţia cu virusul C, adică are anticorpi dar nu are boală.

Screening-ul recomandat anual

„Dacă anticorpii anti HCV sunt negativi, acel organism nu s-a întâlnit cu virusul C până atunci. Orice altă etapă următoare nu este exclusă, nu înseamnă că nu se poate întâlni ulterior, aşa încât screening-ul e bine să se facă anual. Dar un anticorp anti HCV negativ nu îţi asigură scutirea de a avea această boală toată viaţa”, a precizat dr. Nicolau.

Dacă în urma screening-ului, pacientul a fost identificat cu HCV pozitiv, nu trebuie să intre în panică, să caute soluţii singur apelând la informaţiile postate pe internet, ci trebuie să se prezinte la medicul hepatolog sau gastroenterolog pentru investigaţii ulterioare. „Dacă prin investigaţiile ulterioare se demonStrează că  este de fapt infectat cu virusul C şi imunitatea pe care o are nu a reuşit să înepărteze virusul după ce s-a întâlnit cu el, atunci începe lupta împotriva virusului care şi ea se conduce în mai multe feluri”, a apreciat dr. Nicolau.

Testări gratuite la Bioclinica

Campania de depistare a virusului hepatic C se desfăşoară în judeţul Mureş la Laboratorul Bioclinica din Târgu Mureş, B-dul Pandurilor nr. 50, de luni până vineri între orele 7.00-19.00 şi sâmbăta în intervalul orar 8.00-14.00. „Campania se desfăşoară în lunile februarie şi martie. Nu este nevoie de programare, pacienţii se prezintă cu buletinul şi completează un formular la noi. I se recoltează sânge şi tot în aceeaşi zi primeşte şi rezultatele”, a declarat Irina Truţa, şef Laborator Bioclinica.

 

Investigaţii gratuite lunar, la „Lotus Life”


Descoperirea la timp a oricăreia dintre bolile digestive măreşte şansa de tratare şi chiar vindecare a pacienţilor. Examinarea gratuită a tubului digestiv, cu ajutorul tehnologiei avansate, se face într-un procent redus, fiind decontate de sistemul de asigurări de sănătate puţine investigaţii faţă de numărul mare de pacienţi cu posibilităţi financiare mici. Centrul de Medicină Integrativă „Lotus Life” din Târgu-Mureş încearcă să vină în ajutorul pacienţilor oferind o dată pe lună, gratuit, în cadrul Zilei Porţilor Deschise, anumite investigaţii.

„Suplinim investigaţiile neplătie”

„Noţiunea de Ziua Porţilor Deschise întrerupe acest circuit neplăcut, în sensul „aş avea nevoie de investigaţie, nu îmi pot permite”. Este foarte adevărat că în cadrul asigurărilor de sănătate de stat cu toţii avem acces la un anumit tip de investigaţie. Însă, aşa cum funcţionează sistemul, accesul este facilitat doar pentru un anumit număr. Şi când fondurile s-au terminat pacienţii trebuie să aştepte pentru următoarea lună pentru a veni alte fonduri. Şi atunci activităţile noastre vor suplini aceste oferte de investigaţii pe care pacientul nu le plăteşte. În realitate ele nu sunt gratuite, cineva plăteşte pentru ele, însă suplinim dintr-un singur motiv: în momentul în care îţi pui parafa pe un diagnostic, îţi doreşti să fii cât mai aproape de un diagnostic corect”, a declarat dr. Carmen Nicolau, administratorul Centrului de Medicină Integrativă „Lotus Life.”

Pacienţii mulţumiţi de posibilitatea creată

Pentru că mulţi pacienţi nu îşi permit din punct de vedere financiar să acceseze servicii în privat, contra cost, apelează la spitalele publice, însă şi aici fondurile au o limită. Astfel, orice posibilitate gratuită, întrevăzută, este binevenită. „M-am dus la spital şi de acolo am fost trimisă aici. Mi s-a spus că există posibilitatea şi fără plată. Mă arde stomacul, gâtul. Am ulcer duodenal şi am venit la nişte investigaţii. Este foarte bine că este gratuit aici pentru că din salarul meu nu mi-aş permite să plătesc. Am mai fost în urmă cu câţiva ani pentru problema asta şi am făcut analize în privat, unde a trebuit să plătesc”, a recunoscut Gocsi Eniko din Acăţari.
La fel gândeşte şi Ioan Oltean din Sâncraiul de Mureş, a cărui sănătate l-a pus din nou pe drumuri, prin spitale. „Am tratament de doi ani şi jumătate şi acum, de vreo lună de zile, am început să am dureri cu tot cu tratament. Am venit la doamna doctor pentru a vedea ce probleme am la stomac. Este prima dată când vin aici şi mă bucur că am prins ziua gratuită”, a spus Ioan Oltean.

Investigaţii gratuite, dacă nu este urgenţă

Pacienţii care se adresează specialiştilor sunt consultaţi, consiliaţi şi dacă pot aştepta câteva zile până la o investigaţie de specialitate sunt programaţi în cadrul Zilei Porţilor Deschise. Dacă nu, plătesc. „În momentul în care le punem indicaţia întreb cum să procedăm în continuare. Dacă există posibilitatea să vină mai repede şi să ne uităm imediat este extraordinar. Dacă nu, în ziua aceasta vin şi sunt investigaţi gratuit”, a mai spus dr. Nicolau.
În cadrul acestei zile se oferă gratuit ecografii abdominale, gastroscopii şi colonoscopii, care nu se pot face cu anestezie, pentru că implicările sunt mai mari din punct de vedere al costurilor şi timpului.

Le mulțumim și pe această cale membrilor colectivului de la ziarul" Zi de zi" și "'Ziarul de Mureș" pentru colaborare și șansa oferită de a comunica.