Centrul de medicină integrativă LOTUS Life

Articole din presă despre ”Lotus life”

Floare de Lotus

110

Muzică ambientală. Un birou somptuos, dar cald în acelaşi timp, într-o clădire care seamănă mai degrabă cu casa pe care o visăm fiecare dintre noi decât cu o clinică privată. Şi o femeie frumoasă, cufundată într-un fotoliu. Carmen Nicolau, cea care s-a încăpăţânat să pună pe picioare Centrul de Medicină Integrativă Lotus life din Târgu Mureş, vorbeşte cu pasiune despre graniţele medicinei tradiţionale, despre tratamentele alternative şi despre medicina ca vocaţie, înainte de a fi business.
„În medicină nu există limite. Nu ai voie să spui că nu ştii! Trebuie mereu să cauţi!” acesta este crezul care o animează pe Carmen Nicolau, datorită căreia Târgu Mureşul s-a îmbogăţit începând de anul trecut cu o nouă clinică privată, singura care pune în aplicare medicina integrativă, combinaţia între medicina tradiţională şi cea alternativă. „Am o mare admiraţie faţă de doamna doctor Ana Bratu şi dânsa mi-a insuflat toată această energie. Îi datorez foarte mult din ceea ce ştiu şi din ce am realizat la clinica Lotus life” îşi începe Carmen Nicolau povestea, omagiindu-şi mentorul spiritual, mentor de fapt al foarte multor medici din Târgu Mureş.
Trup şi suflet
Carmen Nicolau este medic primar Gastroenterologie, medic specialist Interne, cu competenţe în ecografie şi endoscopie. Domenii în care mai are foarte multe de învăţat, după cum chiar ea recunoaşte. „Din 2002 practic mai mult gastroenterologia. Am făcut până atunci specialitatea de Interne, specialitatea de Gastro, am stat un timp în chirurgie cardio-vasculară, la Secţia de Cardiologie Intervenţională, lângă un al medic extraordinar, doctorul Ciprian Suciu. După aproape 10 ani de practică, am început să percep limitele metodelor medicinei clasice. Şi n-am vrut să le accept. Nu puteam să îi spun unui pacient <nu pot să vă ajut> Asta nu se face”… ne explică dr. Nicolau cum a ajuns la concluzia că medicina clasică are graniţe, dar că există metode şi dincolo de ele.
Şansa de a face business medical
Investiţia în Centrul Medical Lotus life a fost realizată între iunie 2009 şi septembrie 2010, la momentul în care Carmen Nicolau a dorit să-şi dezvolte micul business început în urmă cu câţiva ani într-un spaţiu închiriat în Târgu Mureş. „Mai precis, am dorit să trecem de la etapa de <cabinet medica individual> la cea a unui centru modern”, explică foarte plastic dr. Nicolau, cea care a suportat cheltuielile legate de achiziţionarea şi amenajarea imobilului de pe strada Corneşti, nr. 65 A. 
Cam prin 2008, dr. Nicolau începea căutările pentru un spaţiu unde să se dezvolte. Tot atunci a realizat că dacă vrea să ajungă la un anumit nivel trebuie să se formeze întâi de toate o echipă de medici, din mai multe specialităţi, care să conlucreze în acelaşi spaţiu, într-un mod unitar. Şi până la dezvoltarea viitorului centru, acest lucru în echipă putea avea loc şi într-un spaţiu mai restrâns. Aşa s-a şi întâmplat. Echipa a fost formată şi în paralel au început lucrările la centru.
Investiţia
De aproape 6 luni, fiecare dintre medicii angrenaţi în acest proiect şi-a luat în primire spaţiul în modernul centru medical Lotus life. Fiecare şi l-a utilat cu echipamentele specifice specializării lui şi şi-a invitat pacienţii la noul sediu. Şi pentru că în general pacientul îşi urmează cu fidelitate medicul, pacienţii vechi au bătut repede la uşa centrului Lotus life. Şi tot ei au adus şi pacienţi noi. „Eram deja împreună doi medici homeopaţi, un internist, un gastroenterolog, un medic de laborator şi un reflexoterapeut. Lucram de circa un an în formaţia aceasta. Am realizat care ne sunt costurile, care ne sunt încasările şi ne-am mutat în momentul în care am terminat investiţia. În clădire funcţionează practic mai multe sereleuri medicale, care plătesc o chirie firmei care a investit în acest imobil, al cărei proprietar sunt eu. La început, până să se convingă colegii mei că e bine pentru ei, financiar, emoţional…pe toate planurile…a durat ceva timp. Dar a ieşit bine. În această etapă avem 5 companii stabile în cadrul centrului şi ar mai fi loc pentru încă 2-3, maximum. Avem şi o listă de medici care au venit, şi-au exprimat dorinţa de a face parte din acest centru, vor să se integreze şi ne-au rugat să îi promovăm”, susţine Carmen Nicolau.
Medicină integrativă la centrul Lotus life
Ca şi consultaţii, Centrul de Medicină Integrativă Lotus life oferă servicii de medicină internă, gastroenterologie, cardiologie, reumatologie, dermatologie, alergologie, endocrinologie, îngrijiri la domiciliu, toate în cadrul medicinii clasice. Apoi, homeopatie, reflexoterapie, nutriţie, chinetoterapie, acupunctură în cadrul medicinii complementare. Specialiştii de la Lotus life oferă şi consultaţii în acele ramuri de graniţă, psihologia şi psihiatria, care ţin de mintea şi de sufletul omului.
La nivel de investigaţii, centrul este specializat pe ecografii tiroidiene, mamare, abdominale, cardiace, EKG şi pe o foarte largă plajă de analize de laborator. Plus endoscopia. „Propunerea pe care eu o am din start pentru toată lumea e ca fiecare să se încerce să se dezvolte în domeniul lui. Medicina şi, în general, ştiinţa actuală merg pe principiul de a şti din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puţin, până când ajungem să ştim totul despre nimic (zâmbeşte n.n.) şi atunci fiecare dintre noi trebuie să aibă bunul simţ să se oprească undeva, să-şi dezvolte un domeniu cât poate de mult şi când are nevoie şi de un alt domeniu să meargă spre cineva despre care are garanţia că a făcut destul de mult în acea arie de activitate. Noi la Lotus life conlucrăm. Eu rămân să îmi practic gastroenterologia, unde mai am enorm de făcut, ecografia, endoscopia, econdoscopia (una dintre ţintele mele). Domnul doctor Adrian Alecu, unul dintre partenerii mei, e un foarte bun internist, cadru universitar foarte serios, homeopat de foarte mulţi ani, vicepreşedintele Societăţii Române de Homeopatie. De altfel, pe partea de medicină complementară, soţii Alecu sunt cei mai cunoscuţi medici homeopaţi din Târgu Mureş. Pe domeniul reflexoterapiei colaborăm cu doamna terapeut Cristina Negrea, foarte cunoscută, cu mulţi pacienţi, iar pe dermatologie cu doamna doctor Varo Eniko; în nutriţie ne implicăm fiecare corespunzător specializării sale pentru a sprijini primii paşi ai nutriţioniştilor absolvenţi ai acestei specializări în cadrul UMF Târgu Mureş”, îşi prezintă, mândră, echipa Carmen Nicolau.
Fără limite
Este deja seară, târziu, dar jos pacienţii aşteaptă nişte rezultate de la laborator. În domeniul privat, clientul este stăpân şi orarul de funcţionare al unei clinici este o noţiune relativă. Grijulie, Carmen Nicolau merge să se asigure că totul decurge în ordine. Vrea să fie sigură că oamenii pleacă acasă cu speranţă. Doar în medicină nu există limite! Nu ai voie să spui că nu ştii! Trebuie mereu să cauţi! Abia atunci ai o şansă să găseşti.